Piškotki - Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja nekatere neobvezne piškotke.

Muzej pošte in telekomunikacij

V Polhograjski graščini domuje enota Tehniškega muzeja Slovenije, Muzej pošte in telekomunikacij, ki je od leta 1985 do 2008 deloval v Starološkem gradu.

V muzeju si lahko ogledate zbirke Zgodovina pošte, Zgodovina telekomunikacij, Telefonistke in telegrafistke ter Živin kotiček, ki je namenjen najmlajšim obiskovalcem, ter začasno razstavo Začetki mobilne telefonije v Sloveniji.

V zbirki Zgodovina pošte je prikazan razvoj pošte od prazgodovine do danes. V štirih sobah so razstavljene makete poštnih vozov, rekonstrukcije poštnih uradov in uniforme poštarjev iz različnih obdobij ter različna poštna prevozna sredstva (kočija moped, kolo). Poleg naštetega si lahko ogledate odlomke filmov na temo pošte in animirani film.

V zbirki Zgodovina telekomunikacij je posebna pozornost namenjena telegrafistkam in telefonistkam. Razvoj telefonije in telegrafije je namreč pripomogel k ustvarjanju novih delovnih mest, ki so jih zasedle predvsem ženske. Na ogled so tudi stari telefonski aparati, teleprinterji, telefoto naprave in druge naprave za pošiljanje sporočil na daljavo. Preko telefona lahko poslušate kako so telefonirali v preteklosti.

Živin kotiček je namenjen najmlajšim obiskovalcem muzeja, ki se s pomočjo igre (Poišči par, Pošta skozi čas) in raznih delavnic (izdelovanje poštnega roga, poštne kape, štampiljke itd.) spoznavajo z zgodovino pošte in telekomunikacij.

Muzej je odprt od torka do petka in ob nedeljah ter praznikih od 10. do 17. ure.

Fotografija: Blaž Zupančič

Muzej pošte in telekomunikacij
Polet d.o.o.